Friday, September 11, 2009

Konflik (bkn corflakes) menjelang raya...

Kalau nk raya je mesti akan timbul isu ni..
Baik yg dah lama kawin...yg baru apatah lagi...
Bg yg 1st time nk sambut raya as a husband & wife, ni la masanya nak oh som, atau lai li tamplum..kebiasaannya, suami akan mengalah dan ikut balik ke kg halaman si isteri..nk amik hati la konon, time ni love is still fresh and strong...x kurang jgk yg kena mengalah dgn suami (macam ada experience jer..)...
ok, this is starting point la untuk tentukan turn beraya..
bila 2nd time and the next2 time after that,..wpun dah ada turn masing2, isu lain plk timbul..isu2 nya adalah spt berikut;

1- hr raya ke brp nk balik ke rmh mertua @ rmh parents sendiri?
2- brp hr nk raya kat rmh mertua & brp hr plk raya kt rmh parent sendiri?
3- Alamak, nursery@ baby sitter tutup @ cuti awal, sape plk nk amik cuti untuk jaga anak ?
4- pikir la sendiri..
5- sy x nak masuk campur masalah anda...

Ini tak termasuk lagi, kuih brp jenis nak beli, baju brp pasang plk, duit raya dah tukar ke belum, perabot baru dah sampai ke belum...bla..bla..bla...

Jadi,kesimpulannya...

Selesaikan la semua konflik yg terjadi semasa menjelang raya ni dgn penuh berhemah...
ini jgk termasuk dalam kempen keselamatan jalan raya iaitu pemanduan berhemah...
Apapun, raya tu raya jgk..puasa jgn lupa ganti tau...

8 comments:

mochitsuki said...

sy blk umah mak mertua dulu..
malam ni nak wat conflakes madu..
nnti mesti terbau.. :p

hushuss said...

oh...aku juga mengalami situasi di atas..bagaimanakah cara penyelesaian berhemah tambah2 bila kampung seorang di utara, seorang lagi di selatan..

Ros said...

suzie...sy akan berpura2 seperti tidak ada apa yg bau..supaya bila aku ke rumah mu time raya nanti (wpun x di jemput) seolah2 surprise !!! ada biskut cornflakes la....

Ros said...

hushuss...klu duit kita banyak, blh la kita meggelapkan mata suami2 kita dgn wang ringgit agar dia sudi mengikut kita balik ke utara...
tp dlm kegawatan ini, apa yg boleh di sogok?
anak2 juga masih kecil untuk di ajar berlakon mogok untuk balik ke belah utara...
hanya air mata yg mampu aku titiskan...sob..sob..

^wirda^ said...

haha..ye konflik diriku..ku masih buat tatau ape2 kemungkinan idea suamiku..
yg pasti aku raya kat umah tok aku..mlm raya sudah disana..tidak peduli lagi aci atau tidak kerana pengecohan telah berlaku utk 3 kali raya sudah.. raya haji pertama, raya puasa pertama dan raya haji kedua juga..so tiada alasan darimu lg..lalalala

Ros said...

wirda..kau mempunyai alasan yg sgt kukuh...ya aku menyokong mu dari belakang ya...

Azizi said...

macam2 konflik, nak beli dining set, nak beli tv lcd etc...tapi bila takde bonus, hilang semua konflik tue...yang tinggal, beli conflake utk buat umpan mancing masa raya nanti...

conflake+tepung+air strawbery=ikan rohu..:-)

Ros said...

ikan rohu, sila jgn makan..mereka semua sgt kejammm.....

Post a Comment

nak tulis...