Wednesday, March 17, 2010

Our 3rd Anniversary...

Maksudnya: “Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan dan rahmatnya, bahawa ia menciptakan untuk kamu wahai kaum lelaki, isteri-isteri dari jenis kamu sendiri. Supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikannya di antara kamu suami isteri perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan yang menimbulkan kesedaran bagi orang-orang yang berfikir".

(Surah ar-Rum ayat : 21)



Masih terngiang2 lagi di telinga ibu ni...

" Aku terima nikahnya......................."
"Sah? ....sah...."....hihihihi....

Semalam, 16/03/10 genap lah 3 thn perkahwinan ibu dan abah..
Alhamdulillah, di usia perkahwinan yg masih mentah ni, ibu dan abah still kena bnyk belajar.Istilah "lebih dulu makan garam" tu masih jauh lg nak di gunakan..3 thn bukan la jangkamasa yg lama..pejam celik, sekejap je dah 3 thn..the more we learn, the less we know..

As usual, kami ni bkn jenis yg suka celebrate any event..But for sure ada la sikit untuk kami anak beranak...
Ibu just bagi abah anniversary card + cake..Tapi Najihah paling beriya2 makan kek tu...Thanks to Salwa from Just Cake, sudi buat kan kek yg cantik tu..
Tp apa plk yg abah nak bg kat ibu ??? uhm..uhm..uhm...

Mengimbas balik detik2 pertemuan Ibu dan Abah ?...Senang citer semua nya dah diatur oleh Allah dgn smooth sekali...dipermudahkan jalan...
Akhirnya sah sbg suami isteri setelah lafaz akad dan nikah...
"They live happy ever after"...macam citer fairy tales....hehehe...ermh...maleh nak citer panjang2....

Nak berkahwin lebih mudah drpd nak menegakkan perkahwinan itu..Tawa dan air mata adalah rencah2 dlm rumahtangga...
Doa ibu, semoga di permudahkan urusan rumahtangga kami, urusan anak2, urusan keluarga...apapun dugaan dan ujian, harap Allah bekalkan dgn ilham penyelesaian...semoga jodoh ibu dan abah kekal di dunia dan akhirat....semoga ibu dan abah dpt menjadi contoh teladan terbaik buat anak2 kami....
Ameen....

Firman Allah S.W.T di dalam surah an-Nisa'. Ayat 1:
Maksudnya: "Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya Hawa), dan juga yang membiakkan dari kedua-nya-zuriat keturunan-lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-nyebut-Nya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu".

Anniversary card for my dearest husband

blue is romantic....love is forever...

Abah potong kek....Najihah dah siap dgn sudu..

Sukanya Najihah makan krim tu...

And it's end up like this.....

Gambar dolu2...semasa masih berdua-duaan...mulanya nak pegi tgk merdeka endurance racing, rupanya silap tarikh...eventnya semalam...



Pegi jalan2 ke Muzium Terengganu...still sesi honeymoon...

Thursday, March 11, 2010

Saya dah jd Mak Long...

Hafiy, 1st day...

Alhamdulillah, tepat jam 4.35 pagi (jam midwife tu kut), Rabu 10/3/2010, Mohammad Haziq Hafiy bin Hafizuwwan selamat dilahirkan di UMRA..
Secara rasminya ibu dah jd Mak Long..Abah jd Ayah Long...
Hehehe..klu belah abah dah lama jd mak su..

Sebenarnya ini bukanlah anak saudara yg pertama, Hafiy ni kira yg ke dua..Yang pertama, Siti Aisyah(nama yg ayah ngah bg untuk anaknya) meninggal dalam kandungan semasa 7 bln..tp atas sebab2 medical, kena tunggu sampai 9 bln, bersalin secara normal..bayangkan mak ngah bawak baby yg dah tak bernyawa selama 2 bln kat dalam perut tu...apapun itu semua dah takdir..Allah lbh tahu apa yg terbaik..

Actually dah seminggu Ibu nya rasa contraction..tp sikit2 je..bila pegi check, Dr ckp seminggu lg..10/3 mmg due yg Dr jangka...lps maghrib, mak cik dah turun darah...air tetuban pun dah turun sikit2..pegi checkup lg, Dr ckp dalm pukul 6 br bersalin...Dr pun manusia je kan..bercakap atas dasar teori dan pengalaman..dlm hal2 gini, x blh nak jangka2...

Pukul 2 pg, mak cik admitted UMRA...kes mak cik ni spesel sikit...dia sbnrnya register bersalin kat satu klinik ni kat Seksyen 7, tp tempat bersalin nya menumpang kat UMRA..ni la masalahnya, Dr lain, tp tempat lain..nsb baik lah mak cik pernah check up kat UMRA..so ada rekod dia kat situ...wpun Dr yg sepatutnya dah deal ngan UMRA, tp bila jd emergency cam ni keadaan agak kelam kabut..diaorg refer rekod yang ada kat situ je la....

Kul 2 pg diaorg check still 2cm..so mmg expect lambat lg nak bersalin, nak plk ini anak sulong..dlm kul 4 cam tu,mak cik suruh pak cik tkr seluar dia sbb dah basah sgt...terkejut pak cik tiba2 dah nmpak kepala baby nak keluar...hahaha, apa lg, kelam kabut panggil nurse..tak sempat masuk labor room, bersalin kat ward tu je lah...dgn tak ready apa2, bwk trn semua alat2 dr labour room msk situ, hbs la lantai and katil dgn darah...Yang sambut baby just nurse2 and bidan saja sebab Dr tak sempat sampai...abahnya potong tali pusat anaknya sendiri...Dr sampai bila semua dah selesai..sempat jgk la opah laserkan Dr tu...

Ini dr penceritaan saksi2 di situ, iaitu opah, mak ngah and pak cik...hehehe, actually diaorg semua dah 2-3 hari lepak kat rmh ibu, sbb dkt ngan UMRA..rmh mak cik kat seksyen 18 sana...4.40pg opah call ibu ckp mak cik dah bersalin, kat bilik je tak smpt msk labour room...ha apa???? dlm mamai2 tu ibu tanya bilik mana? ingatkan bilik kat rmh...hahahah, nsb baik kat spital...ibu tak sedar pun bila masa diaorg pg spital...saja opah tak nak kejutkan....

Apa pun, alhamdulillah semua dah selamat..Opah dah bwk balik mak cik & baby ke Batu Kurau hr ni....
Kepada Hafiy, moga jd anak yg soleh ya....nanti kita jumpa kat kg...


Sedang lena di ulit mimpi..


Abah dan Ibu Hafiy

Times for breastfeeding...


Mak Ngah dah mengantuk sesangat..dr malam tak tidur..

 Alah busyuk2 opah ni...


Najihah yg sibuk mengemas ward bersalin...

Monday, March 1, 2010

Gown polkadot Comel for gigirls....

Alhamdulillah, finally ibu dpt siapkan jgk gown2 polkadot merah ni untuk anak2 dara birthday girls 3 org tu, sepupu2 Najihah...



A-Line gown = for Nurina Adlina ( february)

Adlina ni kecik je orgnye...lincah plk tu..so buat A line dress tuk dia..senang sikit nak bergerak..nanti klu dah tinggi blh buat top je pakai ngan seluar..



Peasant top = kak Syikin ( january)

kak Syikin dah meningkat remaja...chewahhh..so buat blouse je untuk dia...



Gown kembang = for Athirah Sofiya ( february)
Athirah ni character nye lembut2 cam ladylike sikit..so buat gown kembang2 untuk dia...

Athirah & Adlina is now 1 year old...Kak syikin dah 5 thn....
Wpun dah belated, tp x pe lah..hr tu pi jln2 nk cr hadiah untuk gegirls ni, tiba2 ibu terasa cam nk pi cr kain jahitkan sendiri..So ibu pun pi la ke Tewah..dah lama nk beli kain polkadot..so ibu beli je Japanese Cotton 2M + plain cotton 1 meter..dpt gak 3 helai baju..haha, senget benget pun tak kisah la janji blh pakai...Sorry la anak2, mak su br je nak merajinkan diri dlm jahit menjahit ni...
Untuk Najihah plk, don't worry, bnyk lg kain menunggu tu untuk jd baju Najihah...

Harap2 semua blh pakai ye...ibu agak2 je ukurannya..
Apapun, Happy Birthday to all of you girls..moga jd anak2 solehah..penyejuk hati ibu dan ayah...