Monday, August 24, 2009

Marhaban Ya Ramadhan..

Alhamdulillah..dah 3 hr kita berpuasa...






Ibu rasa pening2 and letih sikit..2 hari yg lps ok jer..masuk hr ni mcm lemah sikit badan ni..

Tp InsyaAllah semoga Allah bg kekuatan untuk ibu meneruskan amalan ini..last year, ibu berjaya gak puasa penuh sebulan..masa tu Najihah kat dlm perut ibu..w/pun mabuk time tu, Allah still bg kekuatan...thn ni, walaupun dok fully breastfeeding Najihah, InsyaAllah di beri kekuatan...masa zaman Rasullulllah dulu, org berperang pun blh berpuasa (perang badar)...



Ermh...

Ada beberapa perkara ibu nak report kat blog ni...


1) Ibu berjaya siapkan gown biru Najihah..jgn lupa say thanks to Aunty Yana atas pemberian kain biru tu...dan sempat jgk ibu snap few pictures of Najihah..saja ibu buat labuh sket..ala2 muslimah gitu ( sbnrnya tersalah agak ukurannya...kui..kui..kui..)




Gown yg dah siap dan patennya di cilok dr internet..


Bergaya dgn topinya...



Posing as a model dgn bantuan abah...

Senyum nak tunjuk gigi 6 batang..

Cak !!!

2) Abah MC 4 hr last week..demam, migrain and BP dah naik 140..so ibu skrg menjadi semakin garang dalam hal2 pemakanan abah..2 hari berturut2 abah pg ambik Najihah kat nursery and bwk pi main kat tmn meinan..




Abah main jongkang-jongkit ngan Najihah..eh mana ibu?
Ibu la yg amik gambar...


3) hari sabtu, hari puasa pertama sambut puasa di rumah ayahanda mertuaku di Kajang..
Semua org datang..Mak Long, Pak Lang and Pak cik Amir..
Najihah and cousin2 nya bergambar sakan...
Syazwan(abg wan), Syikin(kakak),Athirah & Adlina..



Najihah & atuk....



Wednesday, August 19, 2009

Aktiviti ku hr ini..


Ibu dah berkomplot dgn mama huspa untuk menjalankan mission impossible ini..

Akhirnya tanpa ragu2 km berjaya jgk...dgn selamber jer...

Lihat la muka ibu yg seposen ini tgh buat project...poyo kan ?

kui..kui..kui.


..

Tuesday, August 18, 2009

Najihah kat dalam perut ibu..

Ini gambar-gambar Najihah masa ibu buat detailed scan..masa ni baru 15 weeks & 2 days..





Sangat excited nak tunggu cam mn la rupa baby ni....
Bila dah keluar, mcm ni la rupa baby yg dalam perut ibu ni..


Last week story...

Alhamdulillah.....Syukur sangat pd Allah, Najihah dah sihat..tinggal batuk je sikit2..esok dah tk yah mkn ubat...

Last week, ibu najihah cuti panjang 4 hari..starting from Tuesday till Friday..
Najihah demam sejak Sabtu tp on and off.Tp hari selasa dia demam continueosly sampai la hari khamis...tambah ngan selsema and batuk berkahak..



dah 2 klinik biasa bwk dia pg..lastly ibu & abah decided bwk pg Azzahrah jgk jumpa Paed Dr Nazim..Dr Nazim ada malam..So tunggu abah balik keje dulu..then balik kajang..after maghrib terus keluar ke Azzahrah..kat kajang pun najihah dok merengek.main ngan atuk pun tak nak..


Dr Nazim diagnosed Najihah kena infection sbb dalam telinga dia merah2...so dia start la antibiotic..dah mcm2 antibiotic Najihah makan sejak umur dia 5 bln.
Then lg sekali kena amik nebulizer..tp kali ni Najihah dah tak jerit2 mcm dulu..agaknya dia ngantuk sama kut..kali ni dia cool je..tgk muka abah, tgk muka ibu..ms bg gas kat emergency room tu, ada sorang pompuan suspect H1N1..takut jgk dok situ lama2..then org hospital serdang datang amik ngan ambulance..mana2 suspect H1N1 kat hospital private mesti kena tendang pi goverment jgk...

Precaution from H1N1....masa kat Azzahrah..



Jumaat, Najihah dah tak demam...so continue antibiotik & ubat batuk je..

Alhamdulillah Monday ibu dah blh pg keje..Najihah pun dah blh pg sekolah..rupa-rupanya ramai bdk2 kat Nursery tu yg demam, selsema, batuk...
Harap2 nya lps ni Najihah sihat walafiat....


Masa cuti tu, Ibu langsung x leh buat keje rumah..so abah pun amik cuti gak Tuesday and Thursday...Abah tlg ibu buat keje rumah..masak, basuh kain, kemas rumah..Abah baik kan Najihah!!...



Ni la sambal ayam campur ikan haruan ( seekor je) yg abah sempat bwk balik ms pg janda baik hr tu...sedap jgk abah masak..Abah, lain kali masak lg ye...

Monday, August 10, 2009

Cerita last weekend

Jumaat malam Najihah demam lagi..Jumaat tu abah pegi Janda Baik dgn Pak cik Mad Noor
pasal research diaorg tu..sbnrnya abah nak lepas gian mancing ikan..ibu tau...
sampai rumah dah kul 9.30 mlm..ibu dah bad mood!!!

After makan, tgk2 TV, kemas sikit2, sempat lg ibu potong kain untuk buat gown Najihah.guna kain yg Aunty Yana bagi tu..konon2 nak buat cloth shoes lagi..tgk la nanti apa plk yg jadi..
dah dekat nak tido dlm kul 12.30, ibu rasa dahi najihah panas..
check temperature dah naik 37.6..so abah terus bagi ubat demam..sambil2 tu ibu jelom kepala ngan air takut panas sgt..najihah dah start batuk2..selsema x yah cakap la..2 minggu baik, lps tu selsema blk...baby mmg mcm ni..opah ckp sementara nk tunggu dia dah 2-3 thn, cam ni la.sekejap demam, sekejap selsema...opah ckp mcm tu la opah jaga ibu dulu..skrg turn ibu la plk jaga najihah...
dah nak pagi tu, demam dah ok...

Sabtu pagi,balik kajang rumah Atuk Ali..Najihah suka sgt main ngan atuk..berpeluh2 dia siang tak demam dah.. Dia lagi suka kalau atuk bawak main buaian kat luar rumah dekat pokok mangga tu.. Subur betul pokok mangga tu..lebat betul buah dia..abah curi mangga muda 2 biji..
bwk balik menyicah ngan sambal kicap(ni bahasa org kampung tak tau betul ke tak)

Mlm after maghrib, balik rumah..tak tido sana..sbb pg Ahad tu abah ngan ibu dah plan nak main badminton..tp malam tu Najihah demam balik.Najihah ni dari kecik2 dulu mmg selalu demam malam..siang dia ok..malam mula la demam balik..selalu after 2-3 mlm baru la dia ok..opah kata ibu dulu pun mcm tu..ni mewarisi ibu la ni..
so bagi la ubat demam lagi..pg ahad tu, terpaksa la cancel badminton..
bawak najihah pi klinik kat alam budiman tu...tp poor service betul la Dr tu..
ini Dr lain plk..bkn Dr yg owner klinik tu yg ok tu..

Risau jgk sbb H1N1 skrg ni...Dr tu ckp Najihah demam & batuk biasa2 je..don't worry..dia ckp lg skrg ni cuaca pun x menentu, dgn jerebu, panas..so demam2 cam ni biasa la...tanya dia lagi simptom H1N1 kan sama je dgn flu biasa..dia ckp yes sama je..tp as long as tk berhubung ngan org yg dah positif H1N1 so no need to worry..
Apa ke statement cam tu..klu kita tau ada org yg kena H1N1 for sure la kita tk brhubung ngan org tu..tak convincing langsung la Dr ni..So mls nak ckp banyk ngan Dr tu...Klu Najihah tak ok jgk may be bwk terus ke Azzahrah la..tempat dia dilahirkan..jumpa Paed Dr Nazim yg selalu inject najihah tu..

Lps pi klinik tu sempat lagi ronda2 area alam budiman menyamar sbg prospect pg tgk show house, Suria yg baru launching tu..saja nk curik idea interior deco dia..ermh,mmg x mampu pun nk buat cam tu...cilok sikit2 blh la...dah ada dah idea nk buat langsir raya ni..itu pun klu di izinkan Allah, diberi kesihatan dan kelapangan...
Satu hari melepak kat dlm rumah..Najihah nak melepet kat ibu jer...tak nak dok kat abah..merap sikit la bak kata org utara..sekejap2 merengek..time dia tido sempat jgk ibu masak tomyam & pajeri nenas..itu pun abah dah siap sediakan bahan2 nya..so ibu just campak2 aje..
Malamnya abah pi surau...najihah nak bergayut je..ye la badan tak sihat..dekat kul 8 br ibu boleh tinggalkan dia pi amik wuduk and solat maghrib.itu pun sbb dia ngantuk sgt, so terbaring aje..tp mata still tak nak tido..klu dia sihat mesti dah panjat2 ibu time ibu solat...lps Abah balik dr surau, Idham plk datang nk bg policy insurans abah...dekat kul 10 mlm br dia balik..ibu dah lena ngan najihah kat dlm bilik..
abah sempat lg goreng ayam for dinner..najihah pun dah lelap..blh la ibu and abah makan...dekat2 kul 12 tu, bdn najihah panas balik...terpaksa la bagi ubat lagi..x nak jd mcm dulu dah..kesian sgt nk bg ubat last2 sampai kena demam panas..
after few hours, bdn dia dah sejuk balik..ibu ingat dah ok..tp pg ni bdn dia panas lagi..demam kebah skjp je..ibu dah risau cam mana ni nak pg keje ke tak..ibu bg lagi ubat demam..dlm kul 8 pagi tu nampak dah berpeluh2..so ibu decided pg jgk keje..hantar najihah pi nursery dgn hati yg berat..kul 9 pg baru ibu sampai ofis..
Ibu harap najihah sihat la cepat2..x mo dah sakit2..

P/s ibu :Ya Allah, aku letakkan anakku dalam perlindungan dan jagaan Mu....

Monday, August 3, 2009

Jalan2 ke bagan lalang..makan seafood..

Last saturday, went to Bagan Lalang sepang...
Together with mak cik & pak cik....
Abah belanja makan seafood..the price is cheaper compared to other places...























Najihah and makcik...













Curi2 merangkak nak panjat tangga...






All together and let the camera took photo for all of us...











A lovely Sunset in bagan lalang...and the gold coast as a background...

















Abah amik gambar kite....




Ibu, Abah & Najihah...najihah bukan nya nak tgk camera...




Abah posing lagi...






Abah shoot curi2 gambar ibu yg sedang mengambil gambar...





Pengantin baru dah ada baby....















Najihah dgn muka garang dgn pak cik Apis...