Wednesday, October 28, 2009

SMILEYKIDZ ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL.

Selama ni ibu tak pernah pun join mana2 contest...tp kali ni rasa macam nk join pulak bila terjumpa contest ni masa dok blog hoping....Saja gatal2 tangan rasa nak buat entry pulak...Contest ni organized by SMILEYKIDZ..meh le jengok blog diaorang nih..http://smileykidz.blogspot.com/
Sambil2 tu ibu nak ajak mama bobot, mama irfan dan umi Izz join sekali...meh la...memeriahkan contest ni..bukan kena bayar pun...hehehehe...

 Cara2 penyertaan?


  • Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda
  • Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini
  • Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda
  • Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
  • Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya.
  • Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke SMILEYKIDZ .
  • AMARAN: no link back will be disqualified
  • Bila anda dah puas hati dengan entry tu, TINGGALKAN komen dan LINK entry tersebut di dalam ruang komen entry online contest ini.

Tetapi sebelum itu..sila baca syarat2 penyertaan di bawah:

Syarat-syarat Penyertaan dan disclaimer:
  • Terbuka kepada semua mommies/daddies yang mempunyai anak berusia 1hari - 4 tahun.
  • Anda boleh upload seberapa banyak gambar senyuman si comel TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di adili.
  • Dalam gambar2 tersebut, mestilah gambar INDIVIDUAL. Kalau ada 2 orang dalam gambar itu, secara automatik gambar itu tidak akan di adili.
  • Kalau anda ada lebih dari seorang si comel, boleh upload gambar mereka tetapi MESTILAH gambar INDIVIDU tau!!
Ha selesai dah semua tu...skrg ni la dia few pictures of Azzahratun Najihah,11 months yg ibu rasa teramatlah ceria nih ( inilah perasan seorang ibu..hahaha)...Time ni pg lunch kat Big Plate ngan pak cik & mak cik...


Ok, sebelum makan Najihah baca doa dulu ye...Amin...



Huyehh....syoknya dah boleh makan...



Ooohhh cam ni rasanya..boleh tahan jugak...



Ibu...Nak lagi !!!!



Ermh...so tasty!!!....Nah,yang ini untuk ibu ok...



Wednesday, October 14, 2009

Aku terkenang....


Salam...


Najihah dah nak masuk 11 bln...Next month dah setahun..rasa macam cepat betul masa berlalu..
sakit contraction dan bersalin masih terasa lagi sampai sekarang..apatah lagi mabuk teruk sampai 6 bln..
seminggu terlantar tak leh bergerak, tak leh makan, semua isi perut keluar..MC plk tak yah ckp la.sampai tinggal zero...annual leave lagi kena ambik..hahaha yg plg ibu ingat, masa mabuk teruk tu ibu cuma blh makan biskut segi empat kering tu dan minum spirulina jer....itu pun lps makan keluar balik...
macam2 dah dilalui sepanjang bergelar ibu ni...ibu tau, bkn ibu sorang jer plg teruk alami benda2 gini..mama bobot tu lagi la 9 bln dok menaggung morning sickness..bkn morning jer..dia sapu semua x kira masa...morning+afternoon+evening+night sickness..hr nk bersalin kan bobot pun dia dok wek2 lagi...hai...

tapi kan tu semua Allah dh bg habuan dan bahagian masing2..just face trough it...Allah tahu setakat mana kita sanggup tanggung ujian tu semua...itu ayat nak nyedapkan hati jer..tp masa dok lalui semua ni..fuh tak tau cam mn nak crita no..speechless...tak tau mcm mn nak habaq pi...yg pernah alami je tau cam mn rasanya..ada yg rasa sikit, ada yg rasa bnyak..si umi zafran tu plk tak pernah nyer muntah2 ke, loya2 ke...steady jer...blh plk dia dok tunggu2, eh bila nk muntah ni...mcm tu punya kes pun ada...

First day hantar Najihah ke nursery ibu nangis..rs x sanggup berpisah ngan dia..tp Najihah ok jer..controll macho..first timer cam tu la..lps2 tu ok dah...Najihah selalu sakit..demam,selsema,batuk...kdg2 kena demam panas..ada entry kat sini pasal perihal dia demam..satu2 ibu & abah lalui semuanya...x suka nak ingat2 balik semua cerita2 tu..tp semua tu pengalaman dan pengajaran yg sgt berharga for every parents..melihat anak membesar di depan mata, is the most precious time for us...ibu pun tak faham kdg2 ada parents yg sanggup hantar anak kat kg yg jauh bagi atuk & neneknya jaga...bg ibu, cam mn susah sekali pun, ibu akan tetap jaga sendiri anak2 ibu..masa awal2 dulu ada jgk opah suruh tinggalkan Najihah kat kg dulu..sementara dia nak beasar..dah setahun dua baru la amik dia dok sekali...sbb opah risau hantar dia kat nursery..fuyohhhh...mana ada jalan..ini tdk blh dibiarkan.....

Letak anak kat nursery mmg banyak risikonya..risiko sakit tak yah ckp la..selsema sebulan kena 2 kali..klu anak kita tak dijangkiti, dia yg menjangkiti plk...tp klu ikut paediatrik, benda ni bagus untuk bg anak kita expose pd bakteria dan virus..so antibodi dia akan developed against virus2 ni...dia akan jd lbh kuat sbb bdn dia dah recognize virus2 tu...kat nursery tu brp ramai dah bdk2 yg masuk hospital sbb sakit..nak salahkan diaorg pun tak blh jgk..kena gak berterima kasih sbb diaorg jagakan anak kita..kecuali lah mmg nursery tu teruk sesangat..setakat ni Alhamdulillah ibu satisfied la dgn nursery ni..apapun kita sbg parents kena la usaha yg terbaik nak elak benda2 ni kan...masa Najihah demam teruk, ibu ada gak terfikir nak berenti kerja jaga anak kat rumah..tp itu masa hati tengah tak tenteram kan..fikiran pun kacau...

Ini baru sikit jer yg ibu dah lalui..lps2 ni bnyk lagi cabaran mendatang...apapun kena la jgk harungi semuanya..dah namanya kita ni khalifah Allah kat muka bumi ni kan...kena la hadapi semuanya...yg penting bekalan kita...iman, amal, mental dan fizikal...InsyaAllah, dipermudahkan semua urusan kita..dah bg tazkirah plk dah...hahaha..ibu dulu pernah jd naqibah usrah tau masa belajar..tp skrg ruginya dah tinggal semua tu...sbnrnya, klu sapa2 yg pernah terlibat dgn usrah, dia akan tahu satu kekuatan akan ada pd diri kita..kekuatan untuk beribadat dan juga bermuamalat...tp terpulang jgk lah pd individu tu sejauh mana penghayatan dia...meh umi zafran, mama bobot & mama irfan kita form usrah kita...hr tu pot luck dah berjaya kita buat dah...huyehhh...

Dah bnyk sgt ibu membebel nih...apa kata kita tgk few pictures aksi2 terlarang Najihah..bdk kecik yg sedang membesor nih....



Dah pandai pusing2 knob volume and bukak tutup kaset cover kat hi-fi abah...




Suka benor tarik hidung si hello kitty ni..sian dia..mesti sakit kan...



Ini tengah practice kalau nak naik train atau bas nanti..pegang kuat2 takut jatuh..tiket2!!



Tidor keletihan..



Tidor ala2 superman nak terbang.....shew!!!!



Dok sibuk tengok cat masa kat kedai makan...tak layan belon yg abah bagi..

Monday, October 12, 2009

Raya dah nak habis baru terhegeh2 nak buat entry raya...



Dah 23 Syawal, barulah ibu sibuk nak menulis pasal raya..semenjak balik dari cuti raya hari tu, memang mood nak berblogging pun hilang..mungkin sbb banyak sangat makan ketupat daun palas dan rendang..
Tahun ni turn beraya kat kajang dulu..Biasala kat sini mana nak jumpa ketupat palas..Yg ada nasik himpit, kuah kacang..kemudian lontong, dan lemang yang dibeli kat gerai2 tuh...tp special sikit sbb tahun ni ibu memberanikan diri untuk masak mee kari kat rumah atuk (FIL ku...)sblm ni ibu hanya menolong2 apa yg patut ajer..itu pun sbb abah yg suruh..klu tak jgn hrp la ibu nak masak..tak berani gak nak memandai2 kat rumah org...
rupa2nya itu la plk yg menjadi rebutan time raya tu..walaupun sbnrnya ibu rasa kuah mee tu tak menjadi sgt..
rempah kari nya kurang..bg org utara, karinya tu kena kaw2 sikit baru la sedap kuahnya..ibu beli kat Aci pasar borong tu la..konon rempah dia giling sendiri..saja nak try..rupanya tak cukup letak sikit...kena letak banyak baru la kick..tak kisah la yg penting selamat la semua mee tu...ibu pun tak sempat makan..dah last2 nak kering dah kuah tu baru ibu terasa nak makan...yg penting tetamu semua dpt makan.....
Mlm raya tu kul 12.00, baru la kami bertolak balik ke Batu Kurau pulak...jalan walaupun x jem, kenderaan still banyak..so, mmg tak stop kat mana2..terus je balik rumah opah..

Kat Batu Kurau pulak (tak tau la org tau ke tak batu kurau ni kat mana) mcm biasa la pegi raya konvoi ramai2...keluar pagi, malam barulah balik..dah jd tradisi mcm tu kan..tp yg tak tahan nya jem la bila semua org sibuk keluar rumah untuk pegi beraya rumah sedara mara yg jauh2 plk..
Apapun yg penting kita semua dpt mengeratkan hubungan silaturrahim sesama sedara...

Tahun ni kali ke 2 ibu tak buat puasa 6...last year sbb tengah boyot tak larat nak puasa..tp alhamdulillah puasa Ramadhan full..Tahun ni plk sbb still breastfeeding Najihah..harap2 thn2 mendatang dpt la ibu continue puasa 6...teringat masa belajar dulu, meriahnya puasa 6 dgn kawan2..bila dah habis puasa 6, masing2 akan declare dia dah raya..so yg lain akan jeles dan berusaha gak nak habiskan.bkn la nak menunjuk2..tp sekadar nk motivate kwn2 lain..masing2 berlumba menunaikan ibadah yg sgt2 dituntut....


Malas lagi sbnrnya nak update blog ni..apa pun meh la tgk few pictures kat bwh ni..

Klu ada mood nanti ibu update lagi ok...




Ini batch yg turn beraya kat Kajang dulu tahun ni...geng ibu dan geng pak lang..tp geng bus sekolah tak sure la plk beraya kat mana...
Dari kanan: mak ngah, abah,pak lang, kak syikin, atuk,ibu,najihah(yg tak pandang kamera),mak lang & adlina(yg also tak pandang kamera)...tak plan pun nak buat tema hijau dgn diaorang..tp bila semua dah pakai baju raya, lor, hijau la plk semua...tp mmg ramai yg buat tema hijau thn ni kan...elok la tuh..everyone, let's go green...




Abah, ibu dan Najihah...Serba hijau..Abah pakai baju melayu masa kawin.. hehehe..mcm pengantin baru pulak...



Atuk dan cucundanya...kak syikin dan najihah....


najihah terpaksa ditangkap oleh kak syikin sbb tak nak bergambar...