Monday, October 12, 2009

Raya dah nak habis baru terhegeh2 nak buat entry raya...



Dah 23 Syawal, barulah ibu sibuk nak menulis pasal raya..semenjak balik dari cuti raya hari tu, memang mood nak berblogging pun hilang..mungkin sbb banyak sangat makan ketupat daun palas dan rendang..
Tahun ni turn beraya kat kajang dulu..Biasala kat sini mana nak jumpa ketupat palas..Yg ada nasik himpit, kuah kacang..kemudian lontong, dan lemang yang dibeli kat gerai2 tuh...tp special sikit sbb tahun ni ibu memberanikan diri untuk masak mee kari kat rumah atuk (FIL ku...)sblm ni ibu hanya menolong2 apa yg patut ajer..itu pun sbb abah yg suruh..klu tak jgn hrp la ibu nak masak..tak berani gak nak memandai2 kat rumah org...
rupa2nya itu la plk yg menjadi rebutan time raya tu..walaupun sbnrnya ibu rasa kuah mee tu tak menjadi sgt..
rempah kari nya kurang..bg org utara, karinya tu kena kaw2 sikit baru la sedap kuahnya..ibu beli kat Aci pasar borong tu la..konon rempah dia giling sendiri..saja nak try..rupanya tak cukup letak sikit...kena letak banyak baru la kick..tak kisah la yg penting selamat la semua mee tu...ibu pun tak sempat makan..dah last2 nak kering dah kuah tu baru ibu terasa nak makan...yg penting tetamu semua dpt makan.....
Mlm raya tu kul 12.00, baru la kami bertolak balik ke Batu Kurau pulak...jalan walaupun x jem, kenderaan still banyak..so, mmg tak stop kat mana2..terus je balik rumah opah..

Kat Batu Kurau pulak (tak tau la org tau ke tak batu kurau ni kat mana) mcm biasa la pegi raya konvoi ramai2...keluar pagi, malam barulah balik..dah jd tradisi mcm tu kan..tp yg tak tahan nya jem la bila semua org sibuk keluar rumah untuk pegi beraya rumah sedara mara yg jauh2 plk..
Apapun yg penting kita semua dpt mengeratkan hubungan silaturrahim sesama sedara...

Tahun ni kali ke 2 ibu tak buat puasa 6...last year sbb tengah boyot tak larat nak puasa..tp alhamdulillah puasa Ramadhan full..Tahun ni plk sbb still breastfeeding Najihah..harap2 thn2 mendatang dpt la ibu continue puasa 6...teringat masa belajar dulu, meriahnya puasa 6 dgn kawan2..bila dah habis puasa 6, masing2 akan declare dia dah raya..so yg lain akan jeles dan berusaha gak nak habiskan.bkn la nak menunjuk2..tp sekadar nk motivate kwn2 lain..masing2 berlumba menunaikan ibadah yg sgt2 dituntut....


Malas lagi sbnrnya nak update blog ni..apa pun meh la tgk few pictures kat bwh ni..

Klu ada mood nanti ibu update lagi ok...




Ini batch yg turn beraya kat Kajang dulu tahun ni...geng ibu dan geng pak lang..tp geng bus sekolah tak sure la plk beraya kat mana...
Dari kanan: mak ngah, abah,pak lang, kak syikin, atuk,ibu,najihah(yg tak pandang kamera),mak lang & adlina(yg also tak pandang kamera)...tak plan pun nak buat tema hijau dgn diaorang..tp bila semua dah pakai baju raya, lor, hijau la plk semua...tp mmg ramai yg buat tema hijau thn ni kan...elok la tuh..everyone, let's go green...




Abah, ibu dan Najihah...Serba hijau..Abah pakai baju melayu masa kawin.. hehehe..mcm pengantin baru pulak...



Atuk dan cucundanya...kak syikin dan najihah....


najihah terpaksa ditangkap oleh kak syikin sbb tak nak bergambar...




6 comments:

ummi Eiz said...

oh seakan2 warna bj raye kite...thn depan insyaAllah suami i pulak turn pakai bj nikah...najihah x pandang kemere sbb tgk hairband merah tu...

^wirda^ said...

oh baju kain sari tu kan.. baru ku pasan..selamat ari raya..diriku baru hegeh2 nk puasa;;dan kunun2 nk posa 6..kite lihat berjaya ataau tidak..haha

Ros said...

syabas mama irfan berjaya buat puasa 6!!!!...teruskan usaha anda..kami rasanya tak buat dah..hehehe...
aahh kain sari tu la..sama la dgn ummi kain sari gak kan...thn dpn nk suruh abah najihah pakai baju kawin yg lagi satu...

Azizi said...

najihah mata melilau..takde yang tgk camera...
tahun dpn pakai kaler meroon pulak..pastu hijau..pastu meroon...
tak yah beli baju raya dah...:-)

Yati said...

Ros, sama la baju raya kita, hijau gak. :)

Ros said...

Yati,
Tu la kan...thn ni ramai sgt guna tema hijau..mari kita hijau kan bumi kita dgn baju2 hijau kita...ngehngeh...

Post a Comment

nak tulis...