Wednesday, October 14, 2009

Aku terkenang....


Salam...


Najihah dah nak masuk 11 bln...Next month dah setahun..rasa macam cepat betul masa berlalu..
sakit contraction dan bersalin masih terasa lagi sampai sekarang..apatah lagi mabuk teruk sampai 6 bln..
seminggu terlantar tak leh bergerak, tak leh makan, semua isi perut keluar..MC plk tak yah ckp la.sampai tinggal zero...annual leave lagi kena ambik..hahaha yg plg ibu ingat, masa mabuk teruk tu ibu cuma blh makan biskut segi empat kering tu dan minum spirulina jer....itu pun lps makan keluar balik...
macam2 dah dilalui sepanjang bergelar ibu ni...ibu tau, bkn ibu sorang jer plg teruk alami benda2 gini..mama bobot tu lagi la 9 bln dok menaggung morning sickness..bkn morning jer..dia sapu semua x kira masa...morning+afternoon+evening+night sickness..hr nk bersalin kan bobot pun dia dok wek2 lagi...hai...

tapi kan tu semua Allah dh bg habuan dan bahagian masing2..just face trough it...Allah tahu setakat mana kita sanggup tanggung ujian tu semua...itu ayat nak nyedapkan hati jer..tp masa dok lalui semua ni..fuh tak tau cam mn nak crita no..speechless...tak tau mcm mn nak habaq pi...yg pernah alami je tau cam mn rasanya..ada yg rasa sikit, ada yg rasa bnyak..si umi zafran tu plk tak pernah nyer muntah2 ke, loya2 ke...steady jer...blh plk dia dok tunggu2, eh bila nk muntah ni...mcm tu punya kes pun ada...

First day hantar Najihah ke nursery ibu nangis..rs x sanggup berpisah ngan dia..tp Najihah ok jer..controll macho..first timer cam tu la..lps2 tu ok dah...Najihah selalu sakit..demam,selsema,batuk...kdg2 kena demam panas..ada entry kat sini pasal perihal dia demam..satu2 ibu & abah lalui semuanya...x suka nak ingat2 balik semua cerita2 tu..tp semua tu pengalaman dan pengajaran yg sgt berharga for every parents..melihat anak membesar di depan mata, is the most precious time for us...ibu pun tak faham kdg2 ada parents yg sanggup hantar anak kat kg yg jauh bagi atuk & neneknya jaga...bg ibu, cam mn susah sekali pun, ibu akan tetap jaga sendiri anak2 ibu..masa awal2 dulu ada jgk opah suruh tinggalkan Najihah kat kg dulu..sementara dia nak beasar..dah setahun dua baru la amik dia dok sekali...sbb opah risau hantar dia kat nursery..fuyohhhh...mana ada jalan..ini tdk blh dibiarkan.....

Letak anak kat nursery mmg banyak risikonya..risiko sakit tak yah ckp la..selsema sebulan kena 2 kali..klu anak kita tak dijangkiti, dia yg menjangkiti plk...tp klu ikut paediatrik, benda ni bagus untuk bg anak kita expose pd bakteria dan virus..so antibodi dia akan developed against virus2 ni...dia akan jd lbh kuat sbb bdn dia dah recognize virus2 tu...kat nursery tu brp ramai dah bdk2 yg masuk hospital sbb sakit..nak salahkan diaorg pun tak blh jgk..kena gak berterima kasih sbb diaorg jagakan anak kita..kecuali lah mmg nursery tu teruk sesangat..setakat ni Alhamdulillah ibu satisfied la dgn nursery ni..apapun kita sbg parents kena la usaha yg terbaik nak elak benda2 ni kan...masa Najihah demam teruk, ibu ada gak terfikir nak berenti kerja jaga anak kat rumah..tp itu masa hati tengah tak tenteram kan..fikiran pun kacau...

Ini baru sikit jer yg ibu dah lalui..lps2 ni bnyk lagi cabaran mendatang...apapun kena la jgk harungi semuanya..dah namanya kita ni khalifah Allah kat muka bumi ni kan...kena la hadapi semuanya...yg penting bekalan kita...iman, amal, mental dan fizikal...InsyaAllah, dipermudahkan semua urusan kita..dah bg tazkirah plk dah...hahaha..ibu dulu pernah jd naqibah usrah tau masa belajar..tp skrg ruginya dah tinggal semua tu...sbnrnya, klu sapa2 yg pernah terlibat dgn usrah, dia akan tahu satu kekuatan akan ada pd diri kita..kekuatan untuk beribadat dan juga bermuamalat...tp terpulang jgk lah pd individu tu sejauh mana penghayatan dia...meh umi zafran, mama bobot & mama irfan kita form usrah kita...hr tu pot luck dah berjaya kita buat dah...huyehhh...

Dah bnyk sgt ibu membebel nih...apa kata kita tgk few pictures aksi2 terlarang Najihah..bdk kecik yg sedang membesor nih....



Dah pandai pusing2 knob volume and bukak tutup kaset cover kat hi-fi abah...




Suka benor tarik hidung si hello kitty ni..sian dia..mesti sakit kan...



Ini tengah practice kalau nak naik train atau bas nanti..pegang kuat2 takut jatuh..tiket2!!



Tidor keletihan..



Tidor ala2 superman nak terbang.....shew!!!!



Dok sibuk tengok cat masa kat kedai makan...tak layan belon yg abah bagi..

13 comments:

Azizi said...

cepatnye masa berlalu..dah dekat setahun najihah...macam2 benda berlaku..yela, nak sediakan dia untuk masa hadapan yang lebih mencabar...

macam clark kent kena uji mcm2 dlm cite smallville...sbb bapak dia nak sedikan dia..

apa2hal, nanti kita sambut birthday Najihah..kat manenye, kat Bandung? Bangkok? LA atau kat Kurau Bay...:-)

Ros said...

Encik Azizi,
htg sama saya pi jln2 ke Melaka jgn lupa aaaa...ni nk bentang itu belanjawan,org gomen sure dpt bonus, sbb pilihanraya kat bagan pinang dah menang majoriti tinggi...mari kita joli!!!

entah2 birthday najihah celebrate kat alam budiman jer...

ummi zaffran said...

kihkih oh ummi zaffran lupe cite kot...ade nyaris2 muntah sbb mkn obimin pg2..bese mkn mlm, pas2tu br tau kalo obimin mkn pagi mmg akibatnye loye huhuhu...mm bkn muntah aje yg ditunggu... branak pon kene tunggu jgk ..style check in hotel u...hands up!!...serah diri...sib baik x kene belah huhuhu kalo x zaffran merase main tingkap ms newborn huhu ....setel bab zaffran

najihah smakin kurus...jgn dibiarin hihi comel je tgk die pakai skirt biru tu...xde gmbr pakai bj&cloth shoe ibu buat ke? gmbr tu la baru hot stuff hihi

Ros said...

hahaha...ummi zaffran,
ok la tu merasa gak la cam mn rasa nak muntah tu kan...
x pe la lps ni ummi jgn main2 ngan epidural tu lg ye..kali ni betul2 natural punya..baru la rasa cam mana kick nya nak beranak..hihihi...ingat sampai bila2...

baju & cloth shoes yg ibu buat najihah blh pakai sekali jer...pas tu x leh pakai dah...itu mmg pakai buang punya..

najihah makin kurus sbb skrg dia aktif sesangat tak leh dok diam langsung..tp makan banyak jugak..

cis, komen pun mcm nak buat entry daaa...apa punya panjang daaa...

ummi Eiz said...

hahaha.... entry di dlm entry....
insyaAllah the next time nnt xde induced2 dah.. turun tande2 awal mcm org len gak insyaAllah... zaffran sayang ummi die sgt2 nih,xmo kuar2,duk baik2 kt dlm hihi..mummy loves u too

Yati said...

Comel Najihah. Nanti besor boleh Yati masuk meminang, untuk Sulaiman. Sulaiman 1 tahun 2 bulan. :)

Ros said...

Yati,
mana tau kan klu ada jodoh..
hahaha..hantaran dia crosstich besarrrrr......huh best tuh....

jue_liana said...

cepat ms berlalu... aku terkenang zaman kite2 ngandung dulu.. ko mabuk teruk, siap bw bekal buah masam.. buah kundang erkk?? Huspa pun sama... huhu kesian2..

aku doakan anak2 kite membesar dgn sihat sempurna dan jadi anak yg soleh/solehah... amin

no.2 bila??

Ros said...

tu la kan Jue,

Ko selalu ckp muka aku tak berbedak..mmg tk berbedak pun...hahaha...
anyway..sama2 la kita didik anak2 kita ye..
x berani nak jwb soklan no.2 tu bila..

^wirda^ said...

haha comelnya tido2 dia..
irfan pun suka laa tido berfesyen2..

hushuss said...

hohoho...nama puan hushuss pon termasuk antara orang-orang yg mabuk teruk..huh...tak sanggup aku ingat kembali. Moga2 diberikan kesihatan dan kekuatan utk baby yang ke 2 nanti...dijauhkan dr segala mabuk2 kronik.

Najihah nanti dah nak birthday, boleh la bobot p umah tiup lilin sekali..hahaha

rose said...

salam singgah

cutenya ur doter..sonok kan tgk anak sendiri membesar...:-)

nice blog..comel burung tu..:-)

Ros said...

Rose,
Thanks sudi singgah....
sama2 la kita didik anak2 kita semoga menjadi soleh dan solehah..anak2 ibarat kain putih..terpulang pd ibu bapa untuk mencorakkannya...

Post a Comment

nak tulis...