Monday, August 10, 2009

Cerita last weekend

Jumaat malam Najihah demam lagi..Jumaat tu abah pegi Janda Baik dgn Pak cik Mad Noor
pasal research diaorg tu..sbnrnya abah nak lepas gian mancing ikan..ibu tau...
sampai rumah dah kul 9.30 mlm..ibu dah bad mood!!!

After makan, tgk2 TV, kemas sikit2, sempat lg ibu potong kain untuk buat gown Najihah.guna kain yg Aunty Yana bagi tu..konon2 nak buat cloth shoes lagi..tgk la nanti apa plk yg jadi..
dah dekat nak tido dlm kul 12.30, ibu rasa dahi najihah panas..
check temperature dah naik 37.6..so abah terus bagi ubat demam..sambil2 tu ibu jelom kepala ngan air takut panas sgt..najihah dah start batuk2..selsema x yah cakap la..2 minggu baik, lps tu selsema blk...baby mmg mcm ni..opah ckp sementara nk tunggu dia dah 2-3 thn, cam ni la.sekejap demam, sekejap selsema...opah ckp mcm tu la opah jaga ibu dulu..skrg turn ibu la plk jaga najihah...
dah nak pagi tu, demam dah ok...

Sabtu pagi,balik kajang rumah Atuk Ali..Najihah suka sgt main ngan atuk..berpeluh2 dia siang tak demam dah.. Dia lagi suka kalau atuk bawak main buaian kat luar rumah dekat pokok mangga tu.. Subur betul pokok mangga tu..lebat betul buah dia..abah curi mangga muda 2 biji..
bwk balik menyicah ngan sambal kicap(ni bahasa org kampung tak tau betul ke tak)

Mlm after maghrib, balik rumah..tak tido sana..sbb pg Ahad tu abah ngan ibu dah plan nak main badminton..tp malam tu Najihah demam balik.Najihah ni dari kecik2 dulu mmg selalu demam malam..siang dia ok..malam mula la demam balik..selalu after 2-3 mlm baru la dia ok..opah kata ibu dulu pun mcm tu..ni mewarisi ibu la ni..
so bagi la ubat demam lagi..pg ahad tu, terpaksa la cancel badminton..
bawak najihah pi klinik kat alam budiman tu...tp poor service betul la Dr tu..
ini Dr lain plk..bkn Dr yg owner klinik tu yg ok tu..

Risau jgk sbb H1N1 skrg ni...Dr tu ckp Najihah demam & batuk biasa2 je..don't worry..dia ckp lg skrg ni cuaca pun x menentu, dgn jerebu, panas..so demam2 cam ni biasa la...tanya dia lagi simptom H1N1 kan sama je dgn flu biasa..dia ckp yes sama je..tp as long as tk berhubung ngan org yg dah positif H1N1 so no need to worry..
Apa ke statement cam tu..klu kita tau ada org yg kena H1N1 for sure la kita tk brhubung ngan org tu..tak convincing langsung la Dr ni..So mls nak ckp banyk ngan Dr tu...Klu Najihah tak ok jgk may be bwk terus ke Azzahrah la..tempat dia dilahirkan..jumpa Paed Dr Nazim yg selalu inject najihah tu..

Lps pi klinik tu sempat lagi ronda2 area alam budiman menyamar sbg prospect pg tgk show house, Suria yg baru launching tu..saja nk curik idea interior deco dia..ermh,mmg x mampu pun nk buat cam tu...cilok sikit2 blh la...dah ada dah idea nk buat langsir raya ni..itu pun klu di izinkan Allah, diberi kesihatan dan kelapangan...
Satu hari melepak kat dlm rumah..Najihah nak melepet kat ibu jer...tak nak dok kat abah..merap sikit la bak kata org utara..sekejap2 merengek..time dia tido sempat jgk ibu masak tomyam & pajeri nenas..itu pun abah dah siap sediakan bahan2 nya..so ibu just campak2 aje..
Malamnya abah pi surau...najihah nak bergayut je..ye la badan tak sihat..dekat kul 8 br ibu boleh tinggalkan dia pi amik wuduk and solat maghrib.itu pun sbb dia ngantuk sgt, so terbaring aje..tp mata still tak nak tido..klu dia sihat mesti dah panjat2 ibu time ibu solat...lps Abah balik dr surau, Idham plk datang nk bg policy insurans abah...dekat kul 10 mlm br dia balik..ibu dah lena ngan najihah kat dlm bilik..
abah sempat lg goreng ayam for dinner..najihah pun dah lelap..blh la ibu and abah makan...dekat2 kul 12 tu, bdn najihah panas balik...terpaksa la bagi ubat lagi..x nak jd mcm dulu dah..kesian sgt nk bg ubat last2 sampai kena demam panas..
after few hours, bdn dia dah sejuk balik..ibu ingat dah ok..tp pg ni bdn dia panas lagi..demam kebah skjp je..ibu dah risau cam mana ni nak pg keje ke tak..ibu bg lagi ubat demam..dlm kul 8 pagi tu nampak dah berpeluh2..so ibu decided pg jgk keje..hantar najihah pi nursery dgn hati yg berat..kul 9 pg baru ibu sampai ofis..
Ibu harap najihah sihat la cepat2..x mo dah sakit2..

P/s ibu :Ya Allah, aku letakkan anakku dalam perlindungan dan jagaan Mu....

4 comments:

Azizi said...

panjangnye cerita, sian Najihah...takmo demam2 dah..nanti leh kita main badminton sekali..tak pon kita g mancing...:-)

hushuss said...

mancing? huhuhu....jgn di ajak bobot sekali...nanti mama dia meradang sama dgn ibu najihah...hahahaha. cpt-cepat baik ye najihah, nanti leh main lawan-lawan dgn bobot.

mochitsuki said...

lor kaki pancing gak ke??
hahaha..

kalo dekat nurseri..
ada budak demam2..
atau selesama..
kalo cium..
mesti cepat berjangkit..
sianla..

Ros said...

aahh...suzie kaki pancing..adakah hobi azizi mu dan azizi ku itu sama? oohh tidak!!!!

Post a Comment

nak tulis...