Friday, September 3, 2010

Tahun ni raya berempat la pulak...

Salam...

Ibu dah selamat bersalin pd 23/06/10 yg lalu...setelah overdue hampir seminggu akhirnya baby yg ditunggu-tunggu pun selamat keluar...rupa2nya dia nak keluar sama hari ngan kakak...kakak pun lahir pada 23 hb jugak...

Ermh...macam-macam la dugaan yg dah ditempuhi sepanjang tempoh nak bersalin, tempoh berpantang, dan akhirnya balik bekerja semula...klu nak tulis kat sini semua mmg tak terlarat...apa2 pun ibu bersyukur semua ujian dan dugaan, Allah dah sertakan sekali dgn jalan penyelesaian...Alhamdulillah...Pujian bagi Maha Pencipta yg Maha mengetahui apa yg terbaik untuk hambaNya....Subhanallah...

Terlaksana juga hasrat ibu nak continue tandem nursing...namun tak semudah yg ibu sangka kan sblm ini..apa pun untuk kakak, ibu tak mampu nak bagi fully breast milk...tuntutan adik lbh ibu utamakan...
Alhamdulillah, sepanjang tempoh berpantang ibu dah kumpul stok EBM..apa yg ibu tak buat masa berpantang anak pertama dulu...maklum lah, masa tu ilmu pasal BF ni blm ada...mmg betul lah, masa berpantang production plg banyak...ms ni la nk buat stok bebanyak...

Di pendekkan cerita pd tahun ini, beraya la kami 4 beranak...
Abah, Ibu, Kakak (Azzahratun Najihah) dan Adik ( Azzahratun Nadhirah)...


11 comments:

Yati said...

Alala.. comelnya adik...
Ros, tahniah ya... juga, tahniah, sebab tandem nursing kakak dan adik sekali. Kena kuat tu... nak simpan stok lagi... bukan semua ibu boleh tahan..

Ros said...

Yati,

Thanks...
itu lah, harap Allah permudahkan tandem nursing ni sampai Najihah 2 thn...

sz | m.s.s said...

comeinya anak2 dara tu...
tahniah ros! lega dah selamat melahirkan...teruskna perjuangan mu menyusukan bb plak kan..
jemput dtg beraya nnt ye :)

^wirda^ said...

pewit baby nadirah pakai baju kurung buatan ibu ke?

Ros said...

Suzie;
Alhamdulillah lepas dah hal melahirkan, skrg hal penyusuan la plk...insyaAllah raya nanti klu di izinkan Allah sampai la kut ke Saujana Utama tu..

Wirda;
Kecik cenonet tu, mls la nk buat baju kurung kat depa..nanti pakai sekali ja..dlm proses buat gaun kembang2 ni..hrp2 sempat la siap..hihihi..

Yati said...

Ros,
dah siap dah buat gaun kembang?
Nak tau tak, anak ke-3 Yati, Sulaiman, jugak lahir 23 hb. Tapi bulan Ogos. :)

MrKelisa said...

Comeinye adik ngan kakak, sebijik macam muka abah dia...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

tahniah ye..
comel si adik
oooo nak tunggu tarikh sama ngan akak ye?

ros, tanderm nursing tu mencabar ye? adui..if camni kene hold dulula nakpegnent
kasi laluan kat rafiq utk ckup tempoh menyusu dia dulu hehhe

Ros said...

Yati,

Alhamdulillah,sempat jgk siapkan gaun dia sehari sblm raya..hehehe...ye ke 23 hb jgk? ermh...apakah rahsia 23 hb?

MrKelisa,
No Comment..

Ros said...

Hi Rose,

Mmg sangat2 mencabar..si kakak skrg dah refuse FM klu kat rmh..kat nursery je dia nk minum FM..
Klu mlm lg la..klu adik minum 3 kali,kakak 3 kali, 6 kali la sy bangun untuk nyusu..nsb baik kakak blh gaya bebas..adik kena proper sikit..
Plg mencabar klu dua2 nak at the same time..adik akan diutamakan..tp kakak nak jgk sampai nangis2,melalak2....maklumla dia pun kecik lg x faham apa..klu kita ckp,skjp ye, ibu bg adik dulu, lps ni kakak plk...lg la dia melalak..kdg2 rs hlg sabar jgk, tp kena istighfar banyak2..kdg2 tu mmg bg je sorang sebelah at the same time..mmg kena kuat semangat, sy akan bertahan sampai Najihah 2 thn..lg 2 bln je lagi.sbb mmg dia ada hak sampai 2 thn..opah dia dok marah sbb sy bg dua2..nanti takut adik merajuk la, susu hbs lah.tp kita dah tau kan mitos2 pasal BF ni..so saya pekakkan telinga je la..Allah dah tetapkan rezeki anak2 kita...
Klu betul2 dah bersedia ok je kut..tp klu rasa x confident biarla anak tu dapat sampai 2 thn..then turn adik dia plk..
Sbb klu sy mmg x sampai hati nk weaning off kat Najihah selagi dia x 2 thn..lps 2 thn mgkin sy akan buat something...
Kebaikan tandem ni, susu kita akan cepat je refill sbb dia trigger high demand..skjp2 je rasa dah penuh, kena pam..maklumlah dah hyper stimulation..tp tu la, nyusu sorang anak pun kdg2 rasa letih, ni kan plk 2 org sekali..
Apapun, seorang ibu sanggup berkorban apa saja utuk anak2 dia kan...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo..camtu ye? tapi betulla org cakap..ibu yg dpt menyusu anak 2 org serentak mmg supermom..bkn senang tuuu

ehehe..org2 tua mmg camtu. sbb diaorang kan mkn garam dulu dari kita, so depa assume depa tahu lebih dari kita..
takpe..janji kita dah ade ilmu skit2 pasal penyusuan..pekakkan telinga ajela..ahahahh

tahniah ros!

Post a Comment

nak tulis...