Thursday, March 11, 2010

Saya dah jd Mak Long...

Hafiy, 1st day...

Alhamdulillah, tepat jam 4.35 pagi (jam midwife tu kut), Rabu 10/3/2010, Mohammad Haziq Hafiy bin Hafizuwwan selamat dilahirkan di UMRA..
Secara rasminya ibu dah jd Mak Long..Abah jd Ayah Long...
Hehehe..klu belah abah dah lama jd mak su..

Sebenarnya ini bukanlah anak saudara yg pertama, Hafiy ni kira yg ke dua..Yang pertama, Siti Aisyah(nama yg ayah ngah bg untuk anaknya) meninggal dalam kandungan semasa 7 bln..tp atas sebab2 medical, kena tunggu sampai 9 bln, bersalin secara normal..bayangkan mak ngah bawak baby yg dah tak bernyawa selama 2 bln kat dalam perut tu...apapun itu semua dah takdir..Allah lbh tahu apa yg terbaik..

Actually dah seminggu Ibu nya rasa contraction..tp sikit2 je..bila pegi check, Dr ckp seminggu lg..10/3 mmg due yg Dr jangka...lps maghrib, mak cik dah turun darah...air tetuban pun dah turun sikit2..pegi checkup lg, Dr ckp dalm pukul 6 br bersalin...Dr pun manusia je kan..bercakap atas dasar teori dan pengalaman..dlm hal2 gini, x blh nak jangka2...

Pukul 2 pg, mak cik admitted UMRA...kes mak cik ni spesel sikit...dia sbnrnya register bersalin kat satu klinik ni kat Seksyen 7, tp tempat bersalin nya menumpang kat UMRA..ni la masalahnya, Dr lain, tp tempat lain..nsb baik lah mak cik pernah check up kat UMRA..so ada rekod dia kat situ...wpun Dr yg sepatutnya dah deal ngan UMRA, tp bila jd emergency cam ni keadaan agak kelam kabut..diaorg refer rekod yang ada kat situ je la....

Kul 2 pg diaorg check still 2cm..so mmg expect lambat lg nak bersalin, nak plk ini anak sulong..dlm kul 4 cam tu,mak cik suruh pak cik tkr seluar dia sbb dah basah sgt...terkejut pak cik tiba2 dah nmpak kepala baby nak keluar...hahaha, apa lg, kelam kabut panggil nurse..tak sempat masuk labor room, bersalin kat ward tu je lah...dgn tak ready apa2, bwk trn semua alat2 dr labour room msk situ, hbs la lantai and katil dgn darah...Yang sambut baby just nurse2 and bidan saja sebab Dr tak sempat sampai...abahnya potong tali pusat anaknya sendiri...Dr sampai bila semua dah selesai..sempat jgk la opah laserkan Dr tu...

Ini dr penceritaan saksi2 di situ, iaitu opah, mak ngah and pak cik...hehehe, actually diaorg semua dah 2-3 hari lepak kat rmh ibu, sbb dkt ngan UMRA..rmh mak cik kat seksyen 18 sana...4.40pg opah call ibu ckp mak cik dah bersalin, kat bilik je tak smpt msk labour room...ha apa???? dlm mamai2 tu ibu tanya bilik mana? ingatkan bilik kat rmh...hahahah, nsb baik kat spital...ibu tak sedar pun bila masa diaorg pg spital...saja opah tak nak kejutkan....

Apa pun, alhamdulillah semua dah selamat..Opah dah bwk balik mak cik & baby ke Batu Kurau hr ni....
Kepada Hafiy, moga jd anak yg soleh ya....nanti kita jumpa kat kg...


Sedang lena di ulit mimpi..


Abah dan Ibu Hafiy

Times for breastfeeding...


Mak Ngah dah mengantuk sesangat..dr malam tak tidur..

 Alah busyuk2 opah ni...


Najihah yg sibuk mengemas ward bersalin...

7 comments:

sekamar rindu said...

salam...

alhamdulillah.....syukuran..

^wirda^ said...

wah..comel bb..

Ros said...

mesti lah comel, sbb mak long dia pun comel jgk..

Yati said...

Tahniah Ros, dapat anak sedara baru.
Wah, pengalaman bersalin yang suspens, sebab takde doktor.

Ros said...

Ermh..tu lah yati...dah takdir masing2...yg penting semua selamat..

hushuss said...

tahniah buat mak long dgn mak baby. comei sungguh baby, watkan i pon rasa nak baby baru...auwww...

MrKelisa said...

blacklist je klinik camtue..meyusahkan orang je..sibuk betul najihah..suh najihah sambut baby pun boleh..

Post a Comment

nak tulis...